Kategorier
Byggtips

Därför älskar målare att måla

Alla kanske inte älskar att måla, men den professionella målaren älskar att dra penseln över en yta och se hur den nya färgen ersätter den gamla. Det är ett lyckorus bara en målare kan förstå. 

Det finns talesätt som säger att ingenting är så tråkigt som att se gräs växa eller färg torka. Det senare skulle du kanske kunna tro att inte en målare håller med om, men då är du nog lite för snabb i tanken. Det är inte som att målaren, efter ett avslutat målerijobb, står kvar och bara stirrar på ett staket, en altan eller en fasad bara för att på något sätt känna ett lyckorus och få en adrenalinkick av hur färgen torkar. Inte riktigt, va? Målarens rus består nog snarare av själva målandet och när han eller hon får chans att sätta färg på objektet. Att se kontrasten av den nya färgen på den gamla. Det är där målaren får sin kick. 

Anlita en målare 

Är det svårt att förstå? Ja, det är nog inte så konstigt. Det krävs nog en målare för att förstå glädjen och passionen för att få måla. Du tycker antagligen att det är det segaste som finns. Det enda som du tycker är tråkigare än att se färg torka är väl antagligen då att stå för själva målandet. Men lugn, ingen kommer någonsin tvinga dig att måla om ifall du inte vill själv. Det finns alltid en professionell målare i ditt närområde som bara väntar på att få uppdraget.

Kategorier
Bostad

Behöver du lägga nytt plåttak på huset?

Att byta tak är något man sällan gör, men när det är dags är det viktigt att det blir utfört på rätt sätt och med lämpliga material och underarbeten. Kanske vill du byta ett tegeltak mot plåt?

Tegeltak var vanligt förr på våra hus och är naturligtvis väldigt vackert. Ett äkta tak av tegel ger en gemytlig och hemtrevlig känsla och har ett vackert utseende. Eftersom tegel- och betongtak kräver en del översyn och underhåll samt att de är tunga att lägga på huset, har plåttak blivit allt vanligare och populärare. Hur ser ert hus ut? Vilket material har ni i ert tak?

Det finns många fördelar med att lägga ett plåttak på ditt hus. Dels tycker många att det är estetiskt tilltalande och dels kan det passa arkitekturen på huset väldigt bra. Förutom det synliga så är ett plåttak i princip underhållsfritt, vilket är tryggt och bekvämt. Visst bör du hålla koll på taket och ta en titt efter en hård vinter. Men du behöver inte oroa dig för några spruckna tegelpannor eller pannor som har råkat följa med snön.

Ett hus med plåttak och garanti

När du lägger ett hållbart plåttak i Stockholm kommer du alltså inte att behöva utföra särskilt mycket underhåll över åren. Så småningom kanske du behöver måla om taket, men ett plåttak klarar väldigt många år i ett fint skick. I och med att det är hög kvalitet kan hantverkarna lämna bra garantier på material, faktiskt upp till 30 års garanti.

Kategorier
Arkitektur

Konstruktionsritningar för att söka bygglov

Är det dags att börja bygga den sommarstugan ni så länge drömt om? Vad får ni bygga på fastigheten? Har ni sökt bygglov eller är det där ni står just nu? Då kan det behövas experthjälp.

När ni bestämmer er för att anlita en arkitektbyrå till att rita er vackra sommarstuga vid havet tar ni en mycket klokt beslut. Inte nog med att stugan kommer bli fantastisk och över alla förväntningar fin. Ni får direkt konstruktionsritningar som fungerar utmärkt i samband med att ni söker bygglov. Arkitektbyrån som är van att söka bygglov vet dessutom vilka regler som gäller och kan redan i era inledande diskussioner berätta hur ni ska tänka för att ha större chans till bygglov. Så unna er en professionell kontakt för stugbygget. det lönar sig i längden. Tänk så lyxigt det kommer att kännas när allt är klart.

Ritning ner i minsta lilla detalj

Dagens konstruktionsritningar är naturligtvis digitala och enkla att distribuera eller redigera. Troligen kan du inte själv ge dig in i datafilen och justera, då det krävs specialistkunskap för att hantera sådana system. Men du kan få en virtuell rundvisning i 3d kopplad till din ritning, vilket får allt att kännas betydligt mer verkligt och lätt att ta till sig. Förutom konstruktionsritningen som arkitekten skapar behöver du speciella bygglovsritningar som är anpassade till bygglovsansökan och hur dessa ska se ut vet givetvis arkitekten. Hen är van att hantera bygglov och kan guida dig genom processen fram till byggstart. Låt gärna byrån hjälpa dig även med inredningsdesign. Läs mer om konstruktionsritningar på denna sida: https://www.konstruktionsritningar.nu/

Kategorier
Byggtips

Byggnadsställningar för professionella

För dig som sysslar med nybyggnation och relaterad verksamhet är säkerhet och kostnader ständigt i fokus. Ställningar som håller och inte kostar mer än själva byggnationen är viktiga.

Att vara sysselsatt i byggbranschen är lika roligt som det är krävande. Det innebär ofta att vara spindeln i nätet eller att vara en av tusen spindlar som tillsammans bygger upp ett nätverk. Man behöver ha koll på det mesta, lagar och förordningar inte minst.

En viktig del av arbetet med byggnation är att se till att alla entreprenörer och medarbetare kan samarbeta. Enklast går det naturligtvis då en genomarbetad plan finns för hela projektet där ansvarsfördelning och turordning finns klart angiven. Alla som är med i planering och praktiskt genomförande ska ha fullt klart för sig vad som gäller.

Säkerhet som affärsidé

Att ett byggprojekt av någon som helst storleksordning skulle fungera utan byggnadsställningar är naturligtvis inte tänkbart. Det är inte förenligt med säkerhetstänk eller ens med fysikaliska lagar. Har man arbetat ett tag i branschen vet man också bättre och kan undvika företag som erbjuder ett gäng kvistar som ska sättas ihop med lera. En riktig byggnadsställning behöver vara av hög kvalitet och monteras professionellt.

Beroende på projektets och byggnadens storlek kan det också vara aktuellt och praktiskt att använda bygghissar. De snabbar som bekant på hanteringen av material och förflyttningen av personal. De bidrar också till en högre säkerhet generellt när personalen slipper bära och slipper klättra. För en snabb hantering till ett konkurrenskraftigt pris behöver du bara lyfta luren. Hitta mer info om byggnadsställningar på denna sida: byggnadsställningar.net

Kategorier
Arkitektur

Rita rätt ritning

Alla har sin egen smak och stil. Så är det även när det kommer till de som ritar hus. När man ska välja en arkitekt är det därför mycket viktigt att man väljer någon som vill rita så som man önskar.

En ritning kan föreställa mycket olika saker, men i fallet av en husritning så är det hur ett hus ska byggas som ritas upp. Det innebär att det inte bara är hur huset ser ut på utsidan som ska planeras. Man ska även skapa en planritning, vilket innebär hur rummen är disponerade på insidan. Där ska även finnas ritningar som visar alla mått och vad golv, väggar och tak består av och hur de kommer placeras. Söker man bygglov så ska det även finnas information gällande grunden, samt färg och material på fasad och tak.

Kunskap inom området

För att få det hus man önskar så gäller det att man väljer en arkitekt som vill rita den typen av hus och som även har kunskapen om den typen av hus. Därför kan det vara klokt att anlita en rekommenderad arkitekt i Stockholm, så man vet att man hittat rätt.

När man tar den första kontakten så brukar man få berätta lite kort om vad man vill bygga och var man vill bygga det. Det är skillnad på att bygga ett kontorshus jämfört med ett fritidshus. Eller ett hus i form av en låda till skillnad mot ett hus med en mängd vinklar och vrår, samt omgivningens förhållanden.

Kategorier
Renovering

Mössan på huset

Den viktigaste delen som finns på ett hus är taket. Det är där som huset får ta emot alla smällar från väder och vind. Vad ska man tänka på när man väljer takläggare och beklädnad till sitt hus?

Eftersom värmen stiger och alla sorters väder och vind hamnar hamnar längst upp, är taket på ett hus mycket viktigt. Man brukar säga att ett tak som är riktigt bra ligger det mycket snö kvar på under vintern. Ett tak där snön smälter snabbt är ett tak som läcker ut den dyrbara värmen, och får uppvärmningskostnaderna att skjuta i höjden. Så hur väljer man ett tak som är både snyggt och ekonomiskt i längden? Det ska också vara en takbeklädnad som passar ihop med den taklutning och takvinkel som man har valt på sitt hus.

Överlämna taket till proffsen

Ett tak som läcker ut värme eller läcker in väta är ett tak som är dyrt och som kommer att skada resterande delar av huset förr eller senare. Därför är det mycket man ska tänka på när man ska anlita en takläggare i Stockholm. Det ska vara någon som arbetar ekonomiskt, snabbt och som samtidigt gör ett mycket bra jobb. Men man ska aldrig räkna med att en takläggare som är duktig på en sorts tak och takbeklädnad är duktig på allt. Det är mycket vanligt att man antingen specialiserar sig på en eller ett par typer av tak och takbeklädnader. Så man ska kontrollera att man får rätt specialist innan man bokar takläggning.

Kategorier
Byggtips

Drömhuset för avkoppling och stillhet

I en hektisk vardag kan det vara skönt att ha en tillflyktsplats där man bara får vila. Det kan vara en liten stuga alldeles intill den permanenta bostaden, eller någonstans längre bort.

I hemmet, där man spenderar största delen av sin tid, påminns man lätt om de måsten som vardagen för med sig. För många människor är vardagen ganska stressig och det kan finnas ett behov av att dra sig undan. Att komma bort från hemmet kan vara nödvändigt för att kunna släppa all stress och alla måsten. Samtidigt ligger det nog något i att borta är bra, men hemma bäst. Där man verkligen känner sig hemma är väl oftast där man kan slappna av som bäst. Tänk då att ha ett andra hem, en plats där man slipper alla måsten men ändå får vara hemma. Ett hemma, som liksom ändå inte är det vanliga hemma.

Träväggar som ger ett lugn

Ett litet timmerhus kan vara en perfekt tillflyktsplats. Ett timrat hus blir på något sätt väldigt naturnära. Det synliga träet i väggarna kan ge lite av samma lugn och ro som skogen kan ge. Ett timmerhus kan ha ett traditionellt utseende, men man kan också bygga ett timmerhus med en modern design. Oavsett vilken utformning man väljer på huset, har ett nybyggt hus fördelen att man kan få vissa bekvämligheter som gamla hus ofta saknar. Om man drömmer om att bygga ett timmerhus, och har möjligheten, är det definitivt värt att kolla vidare på olika alternativ.

Kategorier
Byggtips

Drömmen om att bygga eget i Stockholm

Önskar ni bygga eget hus på en fastighet i Stockholmsregionen? Det finns många entreprenörer som vill ha ett uppdrag som ert. Låt en pålitlig byggare ta på sig hela totalentreprenaden.

När ni har bestämt er för att bygga hus från scratch vill ni anlita en pålitlig och skicklig entreprenör som kan projektleda och sköta bygget i en totalentreprenad. På så vis slipper ni själva fatta alla små beslut, jaga på olika entreprenörer och hålla koll på den totala tidsplanen.

Vilken typ av hus vill ni bygga? Hur mycket vet ni redan själva och hur mycket vill ni ha hjälp med av entreprenören i förarbetet? Vill ni ha hjälp att välja en färdig husmodell eller vill ni rita huset helt själva? Vill ni bygga hus i trä, sten eller betong och hur vill ni att planlösningen ska lösas invändigt?

Många angenäma beslut

För dig som tycker att husbygget är en kul grej är planeringen och alla val och beslut en angenäm process. Att du valt totalentreprenad underlättar så du inte behöver vara den som tjatar, du kan vara den som väljer och ser på.

När ni valt vilken stil och vilken fasad ni vill ha på ert hus kan ni se det i tanken. Vilken färg har huset? Hur skapar ni trädgården runt omkring byggnaden? Var går uppfarten och var planerar ni att bygga garaget? Ska ni bygga hus och garage som sitter ihop eller ligger de separat på fastigheten? Hur ser huset ut invändigt, färger, material och belysning?

Mer om husbygge hittar du här: byggahusstockholm.org

Kategorier
Badrum

Tips inför badrumsrenoveringen

Badrummet är det rum i bostaden som man helst inte ska renovera själv eftersom det kräver specialistkunskaper. Men det är ändå viktigt att man planerar renoveringen och väljer material.

En badrumsrenovering kan kosta hur mycket som helst om man inte ser upp och sätter en budget. Badrumsporslin, tapeter, kakel och klinkers finns i alla möjliga prisklasser. Därför kan det vara bra att först fundera över vad som är viktigast med badrummet. Har man en tajt budget kan man kompromissa med vissa saker för att låta annat få ta plats. För att kunna ha råd med ett stort och fint badkar kanske man istället kan välja ett enklare kakel eller en våtrumsmatta. Många väljer att ha våtrumsmatta i badrum på både väggar och golv, då det är ett bra alternativ till att helkakla, för det är både billigare och mer lättskött.

Hitta rätt hantverkare till badrumsrenoveringen

När man renoverar ett badrum underlättar det om man använder sig av en byggfirma specialiserad på badrumsrenoveringar och våtrum, och som erbjuder totalentreprenad. Det innebär att de har all expertis med olika slags hantverkare inom företaget som vvs-tekniker, elektriker, plattsättare, golvläggare, målare med flera. Att använda totalentreprenad är också billigare än att anlita enskilda hantverkare och badrumsrenoveringen brukar också gå snabbare. Då priserna kan variera mellan olika byggföretag är det alltid bra att först vända sig till ett par olika och be om ett kostnadsförslag, innan man bestämmer sig. Men innan badrumsrenoveringen påbörjas måste man även skriva ett ordentligt avtal där slutpriset klart framgår.

Kategorier
Golv

Slipa dina golv på egen hand

När det gäller renoveringar så anlitar många proffs för att göra arbetet. Men mycket går att göra på egen hand, som golvslipning till exempel. Känslan av att ha gjort det själv är fantastisk.

Det går faktiskt att göra mycket själv när det gäller renoveringar. Oavsett om det handlar om tapetsering, målning eller golvslipning. Så länge man har tillgång till det som behövs när man ska renovera, så går det utmärkt att göra det själv. Är man bara någorlunda händig och kan jobba utefter instruktioner så kan man göra det mesta på egen hand. Det är ju så härligt också, att få njuta av att ha gjort någonting helt själv. Något man stolt kan visa upp för vänner och familj, att det här har jag gjort.

Hyr eller låna en slipmaskin

När det gäller just golvslipning så behöver man se till att man antingen får låna eller hyra en slipmaskin, förutsatt att man inte har en redan eller kan tänka sig att lägga ut pengar och köpa en ny. Slipa golv är absolut något man kan göra flera gånger under sin livstid, men det kanske inte är värt att lägga pengar på för alla. En sak som kan vara bra att tänka på när man ska slipa sina golv själv är munskydd. Det dammar ofta något förskräckligt när det är något som ska slipas. Täck gärna för dörrhål och täck över möblerna innan golvet börjar slipas. På så vis slipper man att få damm överallt i veckor efteråt. Läs mer om golvslipning på denna webbsida: stockholmgolvslipning.com