Kategorier
Bergvärme

Bergvärme Stockholm – en bra investering? 

Det stora problemet med bergvärme är att det kräver en stor kostnad rent initialt. Den summa man lägger i början får många att rygga tillbaka. 

För att kunna dra nytta av bergvärme i Stockholm så måste man borra sig ner i berggrunden och sedan – via en bergvärmepump – ta tillvara på den lagrade solenergi som finns där. Ju djupare man tvingas borra, desto högre blir kostnaden.

Bergvärme sparar pengar 

 Dessutom så blir det också en avgörande fråga om vilken typ av bergart det handlar om. Är det exempelvis en sedimentär bergart så kan detta innebära en minskad effekt av bergvärme i Stockholm. 

Allt detta gör att man måste ställa sig frågan om bergvärme verkligen är värt att investera i? Svaret är ja, men där man först och främst måste utreda kring hur de egna förutsättningarna ser ut och säkerställa att den initiala kostnaden får en så pass kort återbetalningstid som möjligt. 

Det man måste trycka på gällande bergvärme i Stockholm är nämligen den effekt den genererar och hur pass mycket pengar du kan spara genom detta. Jämför man med en elpanna så handlar det om en skillnad på ungefär 80%.

Överlägsen effekt av bergvärme 

 Bergvärme kan ge dig en besparing varje år på 80% i rena energikostnader och det är givetvis en siffra som man inte kan ignorera. 

Vad gäller återbetalningstiden så handlar det om mellan 4-10 år och där man sedan kan börja räkna hem pengarna. En bergvärmepump håller i ungefär 20-25 år och ser man till det borrhål som görs så håller det i minst 100 år – och kan användas för din nästa bergvärmepump också. 

Den initiala kostnaden – som ligger på runt 200.000 kronor – är hög, men den bör inte vara avskräckande: med rätt förutsättningar, med rätt val av pump och med korrekt installation så blir alltid bergvärme i Stockholm en vinstaffär. Det handlar om en långsiktig investering som dessutom gör gott för både natur, klimat och miljö.