Kategorier
Bostad

Fasadmålning Stockholm – måla på egen hand?

Fasadmålning, hur ska man egentligen tänka när man ställs inför det faktum att man måste måla om fasaden på huset? Ska man själv genomföra en fasadmålning i Stockholm eller tjänar man på att anlita en målare? Finns det något annat som man bör tänka på?

Vi tänkte här gå igenom några punkter som visar en fasadmålning i Stockholm ur några olika perspektiv:

  • Varför är en fasadmålning viktig? Dels så handlar det om det uppenbara: du vill ha ett snyggt hus och den gamla färgen har tappat lyster och kanske börjat flagna. Detta gör en fasadmålning nödvändig. Dels dock så handlar det även om skydd. Färgen ska skydda det underliggande materialet mot exempelvis regn, kyla och för stark sol. Av dessa skäl så blir en fasadmålning både viktig och lite annorlunda mot hur en målning inomhus ser ut.
  • Ska jag måla på egen hand? Vi skulle säga att de flesta tjänar på att ta professionell hjälp med fasadmålning i Stockholm. Ska du måla på egen hand så är rådet att du ser till att ha tid – och rätt utrustning. Att hyra en ställning är ett måste och i vissa fall kan du även komplettera detta med något typ av väderskydd. Läs väderprognoserna! Tänk på att lägga det största fokuset på grundjobbet. Det är tråkigt, men absolut nödvändigt.
  • Hitta rätt företag. Väljer du att anlita en professionell målare så måste du också säkerställa kvalitet hos denne. Kolla upp företaget innan. Hur ser det ut hos Skatteverket, Kronofogden och ARN? Finns det certifikat, yrkesbevis och medlemskap i någon branschorganisation? Kolla även med referenser. Har man utfört en fasadmålning i Stockholm tidigare – och hur nöjda kunder har man? Utöver detta så är exempelvis garantier viktiga: en fasadmålning ska hålla i minst 10 år utan problem!
  • Måla mer! Det kanske går att inkludera exempelvis taket i samma projekt? Tänk långsiktigt. Om du ändå ska måla om fasaden så kanske det är läge att ta ett helhetsgrepp om huset och exempelvis byta fönster, måla taket eller passa på att byta hängrännor och stuprör samtidigt?