Kategorier
Tak

Miljövänliga åtgärder för dig som fastighetsägare

Hur skall man göra som fastighetsägare för att få fastigheten att bli mer miljövänlig? Vi har listat några handfasta tips som gäller oavsett om du äger ett flerfamiljshus eller en industrifastighet.

Täta nya fönster

Om din fastighet har fönster som är äldre än 40 år finns det en stor risk att glaset släpper ut så mycket som ⅓ av värmen. Det finns olika sätt att komma åt det problemet. Dels kan man byta ut fönstren helt och hållet. Är fönstren från 70- eller 80-talet brukar det inte göra så mycket. Har du dock äldre fönster i kärnvirke som annars är i fint skick kan det kännas tråkigt. Då kan du istället komplettera med isolerglas vilket är en glaskassett som man sätter på befintligt fönster och som ger en isolerande effekt.

Utnyttja taket – skaffa solpaneler

Genom att sätta upp solceller på taket tar du vara på stora och outnyttjade ytor. Solpaneler i Stockholm är ett bra sätt att göra det mesta av ett skyhögt kvadratmeterpris. Att installera solcellspaneler har en viss kostnad men efter cirka sju år bör de ha betalat tillbaka sig själv och då kan du njuta av gratis el stor del av sommarhalvåret. Det är både bra för din plånbok och för miljön.

Återvinn det som går

Gör det enkelt för de som nyttjar dina lokaler att återvinna genom att sätta upp tydliga återvinningsstationer där allt går att återvinna, inklusive batterier och liknande mer komplicerade material. Om det finns möjlighet att återvinna enkelt är det mer sannolikt att det blir gjort.

Installera laddningsstolpar

Att göra det möjligt för de som bor eller jobbar i fastigheten att ladda sina elfordon är ett bra sätt att ta sitt miljöansvar som fastighetsägare. Genom att du möjliggör laddning så kan de som parkerar hos dig ta steget och skaffa elbil.

Ingen kan göra allt men alla kan göra något

Klimatutmaningen kan kännas övermäktig. Vi står inför ett av de största hoten som mänskligheten någonsin mött och det är lätt att bara stoppa huvudet i sanden. Dock blir inget bättre av att undvika problemen utan vi måste alla göra vad vi kan. Genom att inspirera våra medmänniskor kan vi ta oss igenom den här utmaningen och komma ut på andra sidan. Se det som en del av ditt uppdrag att inspirera andra runt dig att tänka mer miljövänligt.

Lycka till!